För entusiastiska balkongodlare

Gödning

På balkongen har växterna lite jord att växa i. Det gör att vi måste vattna ofta men också att den näring som finns i jorden fort tar slut.

Därför är det bra med så stora krukor som möjligt. Då är det lättare att ge dem jämn tillgång till näring och vatten.

 

De billiga påsjordarna i trädgårdsbutikerna är ganska näringsfattiga och det är likadant med den ekologiska, dyrare jorden. Då är det bra att redan från början blanda i någon långtidsverkande gödning som benmjöl.

 

När växterna kommit igång behöver de lite snabbare näring.

Här är några bra gödningar som är gratis eller inte kostar så mycket att fixa.

 • Gräsklipp / Mulching

  En annan bra, gratis, snabbverkande gödning är gräsklipp. Samla ihop klippet och lägg på jorden i dina krukor. Upprepa då och då när gräsmattorna runtomkring klipps. Förutom att det göder dina växter minskar klippet avdunstningen och ger ett bättre mikroklimat för växterna.

  Även annat organiskt material som kaffesump, teblad och finhackade gröna växter fungerar bra att lägga ovanpå jorden.

 • Guldvatten

  August Strindberg, som inte bara var en stor författare utan även tyckte om att odla, förordade "guldvatten". Mycket bra gödning som innehåller allt växterna behöver och som de snabbt tar upp. Dessutom är det miljövänligt och gratis. Men kanske ändå inte något jag skulle använda på balkongen eftersom det är urin utspädd med 9 delar vatten. På kolonilotten kanske den här kombinerade pottan/vattenkannan kan vara praktisk.

 • Kompost

  En kompost tar oftast för mycket plats på balkongen men på en terrass  kan det fungera och ger bra näring att blanda i jorden.

 • Bokashi

  Ett alternativ till kompost är bokashi. Det är en japansk metod att ta hand om matrester med hjälp av mjölksyre- och andra bakterier, mikrober och jästsvampar. I två plastbehållare som får rum under diskbänken kan du omvandla allt sitt matavfall till finfin näring för dina växter, utan dålig lukt och med ganska lite besvär.

  Vi har inte testat själva, men odlingsrådgivaren i vårt koloniområde använder bokashi och rekommenderar det.

  Här kan du läsa mer.

   

 • Nässelvatten och Vallörtsvatten

  Nässelvatten är ett av de bästa gödselmedelen. Enda problemet är att det luktar ganska illa.

  Nässlor innehåller flera viktiga mineraler och spårämnen och ger bra näring till dina växter. Späda nässlor där stjälkarna ännu inte förvedats är bäst. Är de för kraftiga kan man dra av bladen.

   

  Plocka en bunt nässlor (glöm inte handskar) och stoppa ner i en hink.

  Häll på vatten så det täcker.

  Låt stå några dagar. Rör gärna om då och då.

  Efter 3-4 dagar kan du börja använda nässelvattnet.

  Späd med 9 delar vatten och vattna dina växter en gång i veckan.

   

  Med äkta vallört Symphytum officinale och uppländsk vallört S. x uplandicum kan man göra likadant. Vallört ger ett ännu bättre gödningsvatten. Dessutom bränner man sig inte på bladen men är svårare att få tag i.

 • Meny

  HemShopBloggVår idéVäxtkraftVillkorKontakt

 • Meny

  HemShopBloggVår idéVäxtkraftVillkorKontakt