För entusiastiska balkongodlare

Belysning

Tidigt på säsongen när det är dags att börja så de första fröna är dagarna väl korta och mörka för att plantorna skall trivas.

 

Chili, paprika, och aubergine är exempel på grönsaker som måste sås i januari-februari för att de ska hinna bli stora nog att ge frukt. Vissa sommarblommor som pelargon och verbena, behöver också lång tid på sig.

 

Från mitten av mars är det dags för kryddfröer som basilka, mejram och timjan. Det är också lagom att så tomater, purjo och selleri. Många blommor behöver också sås nu som  tobak, luktärt, petunia, tagetes och zinnia.

 

Under april är följande växter exempel på sånt som behöver komma i jorden: Aster, sommarrudbeckia, lejongap, japansk humle, husarknappar, kålväxter, sallat.

 

Dagsljus är förstås det bästa för att växterna ska trivas. Du får ta reda på vilka av dina växter som vill ha full sol och vilka som trivs bäst i skugga. Sol- och vindskydd ger alltid ett behagligare klimat för både växter och människor. Och husdjur förstås.

 

Men dagsljuset behöver kompletteras under vintern.

För den som odlar i liten skala finns det två olika typer av växtbelysning som är praktiskt tänkbara.

 • Lysrör

  Lysrör av ett eller annat slag fungerar bra och finns i många olika varianter. Det kan vara vanliga långa lysrör eller lågenergilampor. En problem är att de utvecklar en hel del värme så de får inte hänga för nära växterna och då utnyttjas ljuset inte så väl. En annan nackdel är att de innehåller små mängder kvicksilver så de måste lämnas till återvinningen när de kasseras.

 • LED-lampor

  LED-lampor är ett alternativ som kommer mer och mer. Nu finns det gott om växtlampor med lysdioder. Nackdelen med LED är att de är dyra i inköp men fördelarna är många.

  De innehåller inga tungmetaller, avger endast lite värme och avger inte UV- eller infrarött-ljus. Sen håller de väldigt länge och blir på så vis billigare i det långa loppet.

   

 • Meny

  HemShopBloggVår idéVäxtkraftVillkorKontakt